תסמונת הכאב בקדמת הברך המכונה תסמונת פיקה-ירך (תסמונת פטלו-פמורלית) או ברך רצים (Runner's knee) היא תסמונת שכיחה באוכלוסייה הכללית ובקרב מתאמנים וספורטאים, בעיקר רצים. דווח כי עד 1 מכל 4 באוכלוסייה הכללית יחוו כאבים אלה במהלך חייהם. נשים ומתאמנים בספורט יחיד יסבלו מכאבים אלה בשכיחות גבוהה יותר.
מאפיינים
תסמונת זו מתאפיינת בכאב בקדמת הברך סביב הפיקה שיתחיל לרוב באופן פתאומי וללא סיפור של חבלה ברורה. כאב זה יכול להחמיר באופן איטי או מהיר עד הגבלה משמעותית בפעילות גופנית ואף בפעילות יום יומית. עיקר הכאב מדווח לרוב במאמצים הכרוכים בביצוע תרגילים בכיפוף עמוק של הברך, ישיבה ממושכת, עליית וירידת מדרגות, קפיצה וריצה. לעיתים, כאבים אלה נמשכים תקופה ארוכה עד שנים ויכולים לפגוע משמעותית באיכות החיים.
אנטומיה

הפיקה היא עצם השוכנת בתוך הגיד של השריר הארבע ראשי בקדמת הברך. היא מחוברת לרקמות חיבור שונות המייצבות אותה מכיוונים שונים. הפיקה נעה בזמן יישור וכיפוף במגרעת יעודית עבורה בעצם הירך המרוחקת (טרוכלאה). תנועת ההחלקה במגרעת מתאפשרת בזכות רקמת סחוס חלקה אשר עוטפת את הפיקה ואת הטרוכלאה. תפקידה העיקרי של הפיקה הוא תפקיד ביומכני המגדיל את מנוף העבודה של המנגון המיישר של הברך ומעלה את הכח שיכול לייצר השריר הארבע ראשי. תנועה לא תקינה של הפיקה עלולה לגרום לעומסים אבנורמלים באזור זה בברך.

אבחנה
האבחנה של תסמונת זו תתבסס על הממצאים הבאים:
- הופעת כאב סביב או מאחורי הפיקה.
- החמרה בכאבים בפעילויות המעלות עומסים במדור פיקה-ירך בברך: מאמצים בכיפוף, סקוואטים, עליית מדרגות, ישיבה ממושכת, ריצה עצימה, קפיצות ועוד.
- שלילה של סיבות אחרות לכאבים באזורים אלה בברך.
מבין האבחנות שחשוב לשלול:
- אי יציבות של הפיקה המלווה בארועים של פריקת פיקה.
- פגיעות סחוס בולטות בסחוס הפיקה או בסחוס עצם הירך המרוחקת (ראו תמונה ארתרוסקופית).
- דלקת ו/או שינוייים שחיקתיים של גיד הפיקה/גיד הארבע ראשי.
- כאבים הנובעים מפגיעה במדורים אחרים בברך (מניסקוס,רצועות ועוד).
- כאב מקרין מאזורים אחרים בגוף.

מה הסיבה לכאבים?
תוארו מספר סיבות אפשריות לכאבים המופיעים בתסמונת זו:
- עומס יתר/אימון יתר (OVERUSE/OVERLOAD) – עלייה בעצימות/תדירות/משך אימונים בקצב העולה על יכולת ההתאוששות של הרקמות סביב הברך.
- חולשת שרירים – חולשה יחסית של שרירים בפלג הגוף התחתון, בדגש על השרירים סביב מפרק הירך והשריר הארבע-ראשי. חולשה שרירית תוביל, בין השאר, לשליטה מופחתת על הפיקה במהלך התנועה שלה על פני הטרוכלאה ולעומסים מוגברים במדור.
- קואורדינציה תנועתית פגועה וחוסר איזון שרירי – תבנית הליכה ותנועה תת מיטבית. לדוגמא: שליטה מופחתת על מנח הרגל בנחיתה מקפיצה (שאינה נובעת מחולשה של השרירים המעורבים).
- נוקשות רקמות וחוסר גמישות – בדגש על: שרירי ההמסטרינגס (מכופפי הירך), הארבע ראשי (מיישר הברך), התאומים והסולאוס (מכופפים כפיים של הקרסול/כף רגל), הרצועה האילאוטיבילית (ITB) ורקמת החיבור הצידית לפיקה.
- גמישות יתר – גמישות יתר סביב מפרקים.

אילו טיפולים הוכחו כיעילים ואילו טיפולים לא יעזרו?
פרסום עדכני בירחון לאורתודפיה ופיזיותרפיית ספורט (JOSPT) מפרט את הטיפולים שהוכחו כיעילים בתסמונת זו ואלו שלא.
הטיפולים שהוכחו כיעילים:
- חיזוק ותרגול של שרירים סביב הירכיים והברכיים – בדגש על שרירי הארבע ראשי (QUADRICEPS), מרחיקי הירך (GLUTEUS MEDIUS) ופושטי הירך (GLUTEUS MAXIMUS). הכאב אומנם מורגש בברך, אך גם לתפקוד ולחוזק של השרירים סביב הירך יש תפקיד מפתח בשיפור הכאבים.
- TAPING – השימוש ב-Taping סביב הפיקה בליווי של תרגילים שיקומיים הוכח כיעיל לתקופת הזמן הראשונית לאחר הופעת הכאבים. חשוב להבהיר שטכניקות שונות של Taping לא הוכיחו יעילות לטווח הזמן הארוך ולא הוכחו כיעילות ככלי ל"שיפור ביצועים" ותפקוד שרירי כללי.
- מדרסים – הוכחו כיעילים לתקופת הזמן הראשונית לאחר הופעת הכאבים במי שסובלים ממבנה כף רגל עם פרונציית יתר (HYPER PRONATION). לא הוכח שמדרסים מותאמים אישית טובים יותר ממדרסים מוכנים. יש להקפיד על שילוב עם פיזיותרפיה וביצוע חיזוקים ותרגולים מתאימים.
- שיפור ותרגול תבנית ריצה (RUNNING GAIT RETRAINING) – קיימות עדויות ברמת הוכחה נמוכה שטיפול זה יכול להראות יעילות ברצים.
- טיפול משולב המבוסס על תרגול וחיזוק שרירי כמרכיב עיקרי ובנוסף TAPING, מדרסים, מוביליזציה של פיקה ועבודה על גמישות יכול לתת מענה טיפולי כולל ולהוביל לשיפור בסימפטומים.
הטיפולים שלא הוכחו כיעילים:
- סדים/תומכים/שרוולי ברך.
- דיקור יבש. קיימות הוכחות ברמה נמוכה שדיקור סיני יכול להראות שיפור ברמת הכאבים, אך יש לוודא פיזיותרפיה מתאימה במקביל.
- טיפולים מנואלים (עיסוי/מניפולציה-מוביליזציה) כטיפולים יחידים.
- טיפולים ביופיזיקלים כדוגמת: אולטרסאונד טיפולי, טיפול בקור (קריותרפיה), טיפול בגירוי חשמלי, לייזר טיפולי.
מומחים ממליצים
אחד הטיפולים החדשים המומלץ כטיפול בתסמונת זו על ידי מומחים (אך ללא הביסוס המדעי עדיין) הוא
BLOOD FLOW RESTRICTION THERAPY ובקיצור BFR. טיפול זה מבוסס על הגבלה של זרימת
הדם לשרירים סביב הברך בזמן אימון/תרגול שרירי.
מדובר על אחד הטיפולים המבטיחים לפציעות שונות וכן לשיקום לאחר ניתוחים. בבסיס טיפול זו עומד עקרון של תרגול שרירי בזמן STRESS מקומי לשריר הנוצר במכוון על ידי הגבלה של זרימת הדם לשריר. הגבלה זו מתאפשרת תוך שימוש בחוסם עורקים פנאומטי יעודי המכוייל בהתאם לפרוטוקלים טיפוליים שונים. טיפולים אלה הוכחו כמעודדים עלייה בכח השרירי ובמסת השריר ללא צורך בתרגול כנגד משקלים גבוהים.
בשל הסיכונים הקיימים בביצוע טיפולים אלה (אם מבוצעים בצורה לא נכונה) חשוב לבצעם תחת הנחייה ובהשגחה של מטפלים מוסמכים ובעלי נסיון בתחום בלבד.


טיפולים נוספים
- טיפול בהזרקות - אינו טיפול מוכח בתסמונת זו. ניתן לשקול טיפול זה באבחנות של פגיעות סחוסיות במדור פיקה-ירך או במדורים אחרים בברך, שחיקת סחוס, שחיקה או קרעים חלקיים בגידים סביב הברך ועוד.
- טיפולים ניתוחיים - אינם טיפולים מומלצים באבחנה של תסמונת הכאב הפטלופמורית ולאחר שנשללו אבחנות אחרות. טיפולים ניתוחיים ישקלו באבחנות אחרות של אי יציבות פיקה, פגיעות סחוסיות במדורי הברך השונים, חשד או עדות לפגיעה במבנים נוספים במפרק הברך אשר גורמים/תורמים לכאב ועוד.
מה מומלץ לעשות כדי למנוע הופעה של תסמונת כאב זו?
מניעה
- תרגול שוטף וחיזוק ספציפי של שרירים סביב הירך והברך כחלק מתוכנית האימון השגרתית.
- העלאה הדרגתית ומדודה של עצימות, משך ותדירות אימונים, בדגש על אימוני ריצה.
- וידוא מנוחה מתאימה בין אימונים, תזונה מותאמת ושינה מספיקה.
- וידוא הנעלה המתאימה לפעילות הגופנית המבוצעת ולמבנה כף הרגל של המתאמן. וידוא הנעלה שאינה שחוקה.
- חימום מספק לפני פעילות גופנית עצימה.
- עבודה על גמישות ומתיחות לאחר הפעילות הגופנית או כחלק נפרד בתוכנית האימונים.
- הימנעות מפעילות גופנית ספציפית שמחמירה משמעותית את הכאבים והעדפה לבצע פעילויות אחרות.
- ביצוע סוגים מגוונים של פעילות גופנית כחלק משגרת האימונים.
- שמירה על משקל גוף בריא.
בהצלחה !

שלכם,
