ד"ר ניב מרום

כירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט​

אבחון | טיפול | חזרה לספורט

ד"ר ניב מרום

רפואת ספורט אורתופדית מובילה

הזרקה של "תאי גזע" – כל מה שחשוב לדעת

השימוש ב"תאי גזע" הוא אחד התחומים המתפתחים והמעניינים ביותר במחקר הרפואי כיום. גילויים חדשים ממשיכים להביא לעדכונים של ההגדרות הנוגעות למי הם תאי הגזע, מה היכולות שלהם, כיצד ניתן לשפר טיפולים באמצעותם, מה המגבלות שלהם, ומה הסכנות של השימוש הטיפולי בהם.

טיפול זה מעורר עניין רב בהקשר של פגיעות אורתופדיות ופציעות ספורט ובשנים האחרונות הוצגו מספר טיפולים המבוססים על הזרקה של "תאי גזע" לרקמות פצועות ומפרקים פגועים. עדיין קיימים פערי ידע משמעותיים, אך אלה מצטמצמים אט אט עם שטף בלתי פוסק של עבודות מחקריות ופיתוח ערכות מתקדמות להפקה של מוצרים טיפוליים.

תאי גזע

מה הם "תאי גזע"?

תאי גזע מוגדרים כתאים:

  1. בעלי יכולת התחלקות/התחדשות מבלי לעבור התמיינות סופית לתא ספציפי, תוך שמירה על פוטנציאל ההתמיינות למגוון סוגי תאים.
  2. ובעלי יכולת להתמיין לתאים בוגרים של רקמות שונות בגוף עם מאפיינים שונים.

את תאי הגזע מקובל לחלק לתאי גזע עובריים ותאי גזע מאדם בוגר ויש הבדל משמעותי ביניהם.
תאי גזע עובריים הם בעלי יכולת התמיינות בלתי מוגבלת ולכל רקמה בגוף. במובן זה מדובר על "תא הגזע האולטימטיבי". תאי הגזע מאדם בוגר מוגבלים יותר ביכולת ההתמיינות שלהם.

בהקשר האורתופדי וכשמדברים על תאי גזע מאדם בוגר,  תאי גזע הנקראים תאי גזע "מזנכימליים" הם בעלי הפוטנציאל להתמיין לתאי רקמת עצם, סחוס, גיד ושריר. 

איך "תאי הגזע" יכולים לסייע בריפוי ?

בעבר היה מקובל לחשוב שהיכולת של תאי גזע לקדם תהליכי ריפוי וחידוש רקמה מבוססת באופן בלעדי על היכולת להתמיין לתאים ספציפיים של רקמות שונות ולהחליף תאים פגועים. כיום מעריכים שהפרשת מולקולות איתות יחודיות (signaling molecules) על ידי תאי הגזע באזורים הפגועים היא זו שמאפשרת התנעה, תמיכה וקידום של תהליכי חידוש וריפוי, משפיעה על תהליכים דלקתיים ועוד.

מולקולות איתות

איך מפיקים תאי גזע ?

ניתן לבודד תאי גזע מזנכימליים ממגוון רקמות: מח העצם, רקמת שומן, רקמה סינוביה (רקמה תוך מפרקית), חבל הטבור ועוד. שני המקורות השכיחים והנגישים מבין כולם הם מח העצם ורקמת השומן. מקורות אלה הם גם הנחקרים ביותר.

כיצד נלקחים "תאי גזע" ממקור מח עצם?

בתהליך זה אשר נקרא גם Bone Marrow Aspirate נלקחת דגימה של מח עצם באופן ישיר מעצם העשירה במח עצם ונגישה ללקיחת דגימה (לדוגמא אחת מעצמות האגן – איליום). הדגימה נלקחת באמצעות ערכה מיוחדת ובתנאים סטריליים. דגימת מח עצם נראית למעשה כמו דגימת נוזל דמי. הדגימה עוברת "סרכוז" (צנטריפוגציה) כדי להפריד את המרכיבים השונים בתוכה. לאחר מכן מבודדים את המרכיב הכולל את התאים ממח העצם, חלקם תאים עם מאפיינים של תאי גזע. דגימה זו נלקחת ומוזרקת לאזור הפגיעה. תהליך הלקיחה וההכנה של החומר יכול להתבצע במרפאה או בחדר ניתוח, עם העדפה ברורה לביצועו בחדר ניתוח תחת טשטוש/הרדמה. קיימות מספר מערכות וערכות להפקה של "תאי גזע" בשיטה זו.

לקיחת דגימת מח עצם

מהי כמות תאי הגזע שניתן להפיק מדגימה ממח העצם?

טיפול זה אומנם נקרא "הזרקה של תאי גזע", אך בפועל אחוז "תאי הגזע" בעלי המאפיינים המלאים של תאי גזע בדגימות אלה הוא נמוך (פחות מ-0.5% מהתאים בדגימה ויש שהראו שאף משמעותית פחות). בנוסף, אין סטנדרט אחיד ומוכר ללקיחה והכנה של המוצר. הרכב הדגימה יכול להיות מושפע ממקור לקיחת הדגימה (עצמות שונות), טכניקת לקיחת הדגימה, טכניקת עיבוד והכנת הדגימה, ואוכלוסיית התאים אשר נכללים בדגימה. מחקרים הראו גם כי קיים שוני בהרכב הדגימות בין אנשים שונים.

כיצד נלקחים "תאי גזע" ממקור רקמת שומן?

בתהליך זה נלקחת רקמת שומן כמקור לתאי הגזע (Adipose derived Mesenchymal Stem Cells). הרקמה הנגישה ביותר היא רקמת השומן התת-עורית ומדובר לרוב על לקיחת ("שאיבת") שומן מאזור הבטן או הירכיים. בדגימות מרקמת שומן יש אחוז גבוה יותר של תאים שעונים על הקריטריונים המלאים של "תאי גזע" ומדובר על סביב 2% מכלל התאים בדגימה.

בשל תקנות (רגולציה) שמגבילות עיבוד משמעותי של דגימות אלה, המוצרים הקיימים כיום מבוססים על מניפולציה מינימלית של דגימות השומן שכוללת: שטיפות ופרוק מכני של רקמת השומן לחלקיקים קטנים באמצעות ערכות יעודיות.

תאי גזע ממקור שומן

לאן ניתן להזריק ?

עיקר העבודות המחקריות שפורסמו על שימוש בהזרקות תאי גזע באורתופדיה הינן לפגיעות בסחוס המפרקי. הסחוס המפרקי הוא הרקמה המצפה את העצמות במפרקים ומקטינה את החיכוך בזמן תנועה. פגיעות ברקמה זו יכולות להיות ממוקמות ומוגבלות או מפושטות (מחלה שחיקתית של המפרק – אוסטאוארתריטיס). בנוסף, בשל המאפיינים של תאי הגזע, קיים פוטנציאל לטיפול בכל פגיעה רקמתית במערכת שריר-שלד.

מהו פרוטוקול ההזרקה?

ברוב המקרים מדובר על הזרקה בודדת המבוצעת במסגרת של חדר ניתוח (בעיקר בשל תהליך הלקיחה של תאי הגזע). בהזרקה למפרק (לדוגמא: מפרק הברך) ניתן לשלב ניתוח ארתרוסקופי אבחנתי וטיפולי לפני ההזרקה עצמה.

האם זה טיפול מוכח?

השימוש בהזרקות תאי גזע ממקור מח עצם וממקור רקמת שומן הראה תוצאות מבטיחות במחקרים שונים. עם זאת, אין בסיס מחקרי איתן שמספק הוכחות ברורות ובדרגה גבוהה ליעילות טיפולים אלה. בנוסף, יש פער ידע הנוגע לתהליכים הביולוגיים שהזרקה כזו מעוררת (בהתחשב בריכוז הנמוך של "תאי גזע" בדגימות המופקות), וחלק גדול מההשערות עדיין לא מספיק מוכח. עוד חשוב לדעת שאין סטנדרטיזציה של טיפולים אלה ושמדובר על טיפולים בעלות גבוהה.

מהן תופעות לוואי והסיבוכים בהזרקה של תאי גזע?

בתחום האורתופדיה ורפואת הספורט, מדובר בהזרקות בטוחות עם אחוז סיבוכים נמוך על פי המחקר המוגבל העדכני. כאב ותגובה מקומית שלרוב חולפת באזור ממנו נלקחה הדגימה או באזור אליו הוזרק החומר הם הסיבוכים היותר שכיחים. זיהום הוא סיבוך נדיר. בנוסף, בשל המאפיינים של תאי הגזע (מעודדים חלוקה ושגשוג תאים) קיים סיכון תאורטי שלא הוכח שטיפול זה עלול לקדם תהליכים ממאירים (סרטניים).

לסיכום, קיימים כיום מספר טיפולים המבוססים על הזרקה של "תאי גזע" ממקורות שונים לרקמות ומפרקים בגוף. עם זאת, טיפול זה עדיין לא הבשיל לכדי טיפול רוטיני ומקובל בפגיעות אורתופדיות או פציעות ספורט. זאת בשל העדר הוכחות מחקריות מספקות, מוצרים לא אופטימליים מבחינת הרכב ומאפיינים, והעדר סטנדרטיזציה בתחום. בנוסף, חשוב גם לציין את העלות הגבוהה של טיפולים אלה. במקרים בודדים וספציפיים ניתן לשקול טיפולים אלה ולאחר שיתוף המטופלים בכלל הידע הקיים עליהם.

לסקירות נוספות בנושאים קשורים:

 - סקירה זו ניתנה כמידע כללי לציבור הגולשים באתר ואינה מהווה ייעוץ רפואי רשמי או תחליף לייעוץ כזה - 

מתעניין.ת באורתופדיה
ורפואת ספורט?

עקבו אחרי ד"ר ניב מרום ברשתות החברתיות

מתעניין.ת באורתופדיה ורפואת ספורט?

עקבו אחרי ד"ר ניב מרום ברשתות החברתיות